Yogi Tea

yogiteEfter mina klasser brukar jag bjuda på en kopp med värmande kryddig dryck som ”doftar pepparkakor”, som min dotter sade en gång :).  Drycken kallas för yogite och den kan man hitta under namnet Yogi Tea® på alla hälsokost- och hos flera livsmedelsbutiker.

Visste du att Yogi Tea® har en koppling till Yogi Bhajan, mästaren av Kundaliniyoga?

Det berättas en historia om att när Yogi Bhajan var en militär befälhavare i Indien uppstod det en epidemi bland trupperna. Han beordrade sina män fylla sina fältflaskor med yogite och inte dricka något annat, inte ens vatten. Tack vare det blev hans bataljon den enda enhet som inte blev sjuk.

Receptet tog Yogi Bhajan med sig när han kom till Nordamerika i slutet av 1960-talet. Han började lära ut Kundaliniyoga och efter klasser bjöd Yogi Bhajan sina elever på ett speciellt kryddat te som de snart började kalla för ”Yogi tea”. Under 70- och 80-talet serverades teet på yogacenter och i Golden Temple restauranger runt om i Amerika. Det gav inspiration till en grupp av Yogi Bhajans elever att börja paketera kryddblandningen och företaget Yogi Tea bildades.

Originalreceptet innehåller fem traditionella ayurvediska kryddor: kanelbark, kardemummafrö, kryddnejlika, ingefära och svartpeppar.

Denna värmande blandning av kryddor renar blodet, levern, lungor, förbättrar matsmältningen, ökar cirkulationen i hela kroppen och boostar immunsystemet.

Kanel värmer och arbetar på din matsmältning, reglerar nivån av blodsocker och är bra för benstommen.

Kardemumma är särskilt bra för att stimulera matsmältningen, reducera gaser, och öka mental klarhet, vitalitet och kognition, klart tänkande och intellekt.

Kryddnejlika är en annan tropisk krydda som stimulerar matsmältningen, minskar gaser och är bra för att värma upp och smörja kalla och stela leder.

Svartpeppar är en av de mest väl beaktade blodrenande medicinerna i Asien. Svartpeppar är en milt stärkande för matsmältningen och immunförsvaret

Nummer fem är ingefära som är en ayurvedisk universalmedicin. Det finns ingenting i ayurveda som inte gynnas av ingefära. Den är också en mild förstärkare av din matsmältning, men även mycket hälsofrämjande för kroppens alla system, inklusive immunförsvaret. Ingefära är mycket välkänd som botemedel mot artrit. Den har även särskild anknytning till livmodern och används därför vid mensvärk.

Yogi Bhajans recept har en sjätte ingrediens – svart te.

Det handlar om en liten mängd te, bara en kvarts tesked per kopp. Teet tillsätts för att binda samman och katalysera de övriga ingredienser och det bidrar även lite till smaken.

Vill du prova brygga din egen yogite efter Yogi Bhajans recept? Det är inte svårt!

I denna video kan du se hur man gör ett traditionellt yogite.

Alla kryddor kokas ihop och sjuder en stund, sedan tillsätts mjölk, kokas upp igen och efter det har du en typisk chai, men med en större mängd av och mer betoning på de medicinska ingredienserna och mycket mindre andel svart te.

Ingredienser per kopp:

2,8 dl (10 ounces) vatten

3 st  hela Nejlikor
4 st  kapslar Kardemumma, krossade
4 st hela Svartpepparkorn
½ Kanelstång
¼ tesked svart te
½ kopp mjölk
2 skivor färsk Ingefära

Koka upp vatten i en kastrull, lägg i nejlikan och se den ”dansa” i vattnet i ett par minuter. Lägg sedan i övriga ingredienserna. Lägg på locket och låt sjuda 20-30min.

Tillsätt svart te mot slutet (1/4 tesked per kopp). Häll i mjölken och låt allting koka upp igen. Passa så att den inte kokar över! Ta genast bort grytan från plattan. Sila av. Klart att dricka! Tillsätt honung om önskas.

Drick gärna en kopp (eller fler!) varje dag.
Classic

Har du smakat yogite? Sorten som är min favorit och som jag bjuder på efter mina klasser heter Yogi Tea Classic.

Kanske har du din egen favorit bland Yogi Tea® Sorter? Berätta gärna!

Självklart är jag nyfiken att få höra om du har provat receptet ovan och gjort ditt eget yogite! 🙂

 

 

Källor

yogitea.eu
3ho.org
Kundalini Yoga: The Flow of Eternal Power av  Shakti Parwha Kaur Khalsa
internationalintegrative.com