fbpx

070 - 259 52 47

kontakt@innerlight.nu

När du utövar Kundaliniyoga får du inte bara en kraftfull, dynamisk och fysisk träning. Det är även en mental träning som ökar din uthållighet och ger dig verktyg att kunna hantera stress, förebygga utmattning och behålla känslomässig balans.

En klass i Kundaliniyoga är en kombination av kroppsställningar, ögonfokus, andningstekniker, mantran, meditation samt djup avslappning. Tillsammans får du en unik upplevelse som ger både din kropp och ditt sinne en fantastisk boost.

Hur går ett pass i Kundaliniyoga till?

Intoning

Vi chantar/vibrerar matrat ONG NAMO GURU DEV NAMO

Uppvärmning och/eller pranayam

Genom dynamiska rörelser som synkas med medveten andning mjukar vi upp kroppen, sätter fart på energiflödet genom hela systemet och låter eventuella blockeringar öppna upp. Medveten närvaro i rörelsen och andningen låter dig komma i kontakt med både kropp och sinne.

Kriya

En dynamisk serie med speciellt sammansatta övningar (kriya) som jobbar med kroppen på både det fysiska och energimässiga planet

Avslappning

Djup avslappning är en viktig del av passet. Efter kriyan lägger du dig ner med en skön yllefilt över kroppen och lavendeldoftande kudde över ögonen. Avkopplande mantramusik eller inspelning av gong hjälper dig att komma ner i varv. Medan kroppen sjunker ner i en djup, återhämtande vila fortsätter energierna i ditt system att jobba med integrering av effekterna från kriyans övningar. Du vaknar utvilad och påfylld.

Meditation

Klassen avslutas med en meditation, exempelvis en andningsmeditation, där du håller händerna i en viss finger/handposition (mudra) och följer ett bestämt andningsmönster, eller en meditation med mantra och mudra

I alla meditationer håller vi även ett ögonfokus som kan vara på antingen en punkt mellan ögonbrynen (3e ögat), nästippen eller hakan.

Avslutande mantra

Vi tonar ut med mantrat SAT NAM

Effekten av din praktik

Kombinationen av fysiska övningar, andning och inte minst mantra skapar fantastiska förutsättningar för dig att

stärka nervsystemet
stimulera körtelsystemet och få igång lymfsystemet
stärka hjärtat och öka lungkapaciteten
förbättra matsmältningen och sömnen
klarare tankar och bättre minne

Passar alla

Kundaliniyoga är en yogaform som inte kräver någon förkunskap. Den passar alla och nybörjare kan delta i samma pass som de mer erfarna yogis men intensiteten och tempot kan behöva anpassas efter dina egna förutsättningar.

De flesta övningar som utförs sittande på mattan kan utföras på stol istället.

Meditationer kan göras sittande på stol

Att tänka på:
  • Allt du behöver för att praktisera yoga finns i studion men ha gärna mjuka bekväma kläder och byt om innan klassen då vi yogar på speciella mjuka mattor av merinoull.
  • undvik att äta större måltid ett par timmar innan yogapasset
  • vatten finns att hämta i studion men du får gärna ha med dig egen flaska
  • gör aldrig yoga under inverkan av alkohol eller droger
  • rådfråga din läkare om du har någon fysisk skada, eller äter receptbelagda mediciner som kan påverka ditt blodtryck mm.
  • kundaliniyogan kan utövas om du är gravid dock rekommenderar jag att istället gå på en klass anpassad för gravida.

InnerLight

Läs mer om Kundaliniyoga

Kundaliniyoga förklarat – det här bör du känna till och så här gör du.” Artikel i onlinetidningen Yoga för Dig

Kundaliniyoga med Tatiana – se schemat här

“Kundalini Yoga is uncoiling yourself to find your potential and your vitality and to reach for your virtues. There is nothing from outside. Try to understand that. All is in you.
You are the storehouse of your totality. ”

-Yogi Bhajan

 
Följ Innerlight Yoga Umeå